Boekpromotie: De reis om de wereld in 80 dagen

Door Sam ten Broeke

Inleiding

Ik heb het boek De reis om de wereld in 80 dagen in de volwassenversie en in de kinderversie gelezen. De kinderversie was leuker dan de volwassenversie en duidelijk gemakkelijker om te lezen.

Het verhaal

Het boek De reis om de wereld in tachtig dagen, door Jules Verne, gaat over Phileas Fogg die elke avond naar een club gaat om te kaarten. Op een dag praten ze over een dief die de Engelse bank heeft beroofd. Phileas Fogg zegt dat hij de wereld rond kan in 80 dagen. Hij wil wel wedden voor 20.000 pond dat hij het in 80 dagen kan.

Op diezelfde dag vertrekt hij met zijn nieuwe butler Passepartout, een Fransman, vanaf het station in Londen met de trein naar Het Kanaal. Ze reisden met de trein en per schip dwars door Europa, Afrika, India, Singapore, Hongkong, New York en terug naar Engeland. Onderweg, kwam een telegram vanuit Schotland waarin stond geschreven dat ze een detective stuurden die Phileas Fogg moest vangen. Detective John Fix wachtte in de haven van Bombay op Phileas Fogg. Ze wilden met de trein naar Allahabad. Onderweg stopt de trein ineens. Toen Passepartout ging kijken, zei de conducteur: ‘Hier stopt de trein.’ Maar Passepartout zegt: “maar op het treinkaartje staat dat deze trein naar Allahabad gaat.” De conducteur zegt dat ze het vervoer verder zelf moeten regelen. Phileas Fogg koopt een olifant en huurt een kornak, een olifantendrijver. Onderweg hoorden ze geluiden. De olifantendrijver zei dat het lichaam van de oude radja en het lichaam van een levende vrouw werden verbrand. Passepartout bedacht een plan en redde de vrouw die Aouda heet. Ze vluchtten op de olifant met de bewusteloze Aouda weg. Als ze naar Hongkong willen, worden ze gearresteerd door een agent en even later weer vrijgelaten.

Phileas Fogg reisde met de boot naar Hongkong en vandaar naar Amerika. Toen ging hij terug naar Engeland. Terug in Engeland wordt hij meteen gearresteerd door John Fix. Die dacht dat Phileas Fogg de bankrover was. Hij wordt opgesloten in de cel. Even later kwamen Aouda, Passepartout en John Fix aanrennen en ze riepen: “U bent vrij!” Ze vertelden dat de bankrover drie dagen daarvoor was opgepakt. Ze reden met de trein terug naar Londen. Hij was vijf minuten te laat. Hij had de weddenschap verloren.

Toen ze thuis kwamen, vroeg Aouda of hij met haar wilde trouwen en hij wou het. Phileas Fogg dacht dat het zondag was en hij wilde de volgende dag trouwen. Toen Passepartout naar de priester ging om het te vertellen, zei de priester dat het zaterdag was en dat ze niet konden trouwen de volgende dag. Passepartout rende terug naar huis en vertelde het. Phileas Fogg had zich vergist in het tellen. Hij was een dag eerder aangekomen dan hij had berekend. Toen zei Phileas Fogg: ‘Ik snap het. Ik heb er niet aan gedacht dat we de zon tegemoet reisden.’ Dus in plaats van 80 dagen had hij er 79 dagen over gedaan om de wereld rond te reizen. Hij had de weddenschap toch gewonnen. Toen ging hij naar de club om de 20.000 pond op te halen.

De hoofdpersonen

De hoofdpersonen uit het boek zijn Phileas Fogg, Jean Passepartout, John Fix en Aouda.
Phileas Fogg is van buiten een heel kalm en onverschrokken mens maar soms is hij van binnen heel zenuwachtig. Passepartout is een stevige knul met een brede borst. Maar van binnen denkt hij wel eens bang en dom. John Fix is een detective en niets anders. Aouda is een knappe vrouw van buiten, maar van binnen is ze best angstig.

De tijd

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1872.

De stijl

In de volwassenversie zitten veel lange zinnen en moeilijke woorden, zoals ‘Phileas Fogg was een van die mathematisch nauwkeurige mannen, die nooit gehaast en altijd gereed zijn en even spaarzaam met hun schreden als met hun bewegingen.’ Ook worden veel onbekende woorden gebruikt. Ook veel woorden die nu niet meer veel gebruikt worden, bijvoorbeeld ‘schreden’ in plaats van ‘voetstappen’. In de kinderversie zitten korte zinnen en makkelijke woorden en weinig onbekende woorden.

Genoten

Ik heb het meest genoten van het moment dat Passepartout, Phileas Fogg, Aouda en Sir Francis Cromaty op de olifant in de jungle reden en Aouda redden. Het is een mooi en interessant stuk omdat Passepartout de mantel van de dode aandoet en daarmee redt hij Aouda van de dood.

Waarom lezen?

Het is een keigaaf boek omdat er leuke en grappige stukken bij zitten, verdrietige en zielige stukken en ook serieuze stukken. Dus van alles een klein beetje. En het verhaal is tof.

Sam ten Broeke, oktober 2005

Zie: Boekpromoties voor de masterclass.