Boekpromotie: De reis om de wereld in 80 dagen
Door Chloé Veurink
Het boek De reis om de wereld in 80 dagen gaat over een weddenschap die Phileas Fogg aangaat met de leden van de Reformclub, de gebroeders Baring, Andrew Stuart, Thomas Flanagan, Gauthier Ralph, John Sullivan en Samuel Fallentin. De leden geloven niet dat je in 80 dagen rond de wereld kan reizen. Phileas Fogg denkt dat het wel kan. De gebroeders Baring, Andrew Stuart, Thomas Flanagan, Gauthier Ralph, John Sullivan en Samuel Fallentin willen wel wedden. De zelfde dag neemt Phileas Fogg een nieuwe knecht in dienst genaamd Passepartout. Die avond vertrekken ze nog en ze maken allerlei avonturen mee op hun reis om de wereld. Phileas Fogg neemt een reisboekje mee waarin hij in schrijft welke datum hij aankomt in een stad en waarneer hij weer vertrekt. Phileas Fogg had om de taak te volbrengen praktisch alle middelen van vervoer gebruikt: mailboten, spoorwegen, rijtuigen, jachten, koopvaardijschepen, zeilsleden en zelfs olifanten. Zo hoorde zijn reis er uit te zien:
Van Londen naar Suez over Mont-Genis en Brindisi, Spoorwegen en mailboten | 7 dagen |
Suez naar Bombay, mailboten | 13 dagen |
Bombay naar Culcutta, spoorweg | 3 dagen |
Culcutta naar Hong Kong(China), mailboot | 13 dagen |
Hong Kong naar Jokohama (Japan), mailboot | 6 dagen |
Jokohama naar San Francisco, mailboot | 22 dagen |
San Francisco naar New York, spoorweg | 7 dagen |
New York naar Londen, mailboot en spoorweg | 9 dagen |
80 dagen |
Ze kwamen tijdens de reis veel hindernissen tegen, zodat ze een trein of boot misten, daarom moesten ze op een gegeven moment met een olifant reizen of per slee.
Ik vond het reizen met de olifant het leukste stukje van het boek. Want Phileas Fogg was samen met Passepartout onderweg naar Culcutta maar een stuk van het spoor was nog niet gemaakt dus konden ze niet verder. Phileas Fogg had een man ontdekt die een olifant bezat en Phileas Fogg bood 1000 pond sterling. En de man vond het goed. Dus gingen ze met olifant verder.
Er waren ook nog andere hindernissen voor meneer Fogg, want hij werd verdacht van diefstal bij een bank. De inspecteur van de politie meneer Fix ging stiekem met hem mee. Maar toen hij van Engels grondgebied af was kon Fix hem niet meer pakken. Toen hij weer op Egelsgrondgebied kwam heeft Fix hem alsnog gearresteerd. Zo kwam hij te laat in Londen. Hij had daardoor de weddenschap verloren (dacht hij), maar door het tijdverschil was het nog een dag vroeger dan dat Phileas Fogg dacht. Op ongeveer een kwart van het boek moet Phileas Fogg voor de rechter komen, hij moest 8 dagen in de cel zitten, maar hij heeft de rechter 2000 pond betaald daardoor hoefde hij niet meer in de gevangenis te blijven.
Als Fogg samen met Passepartout in Indië komt redt Fogg een vrouw genaamd Aouda. Later wordt zij ook Fogg’s vrouw.
De belangrijkste persoon van het boek is: Phileas Fogg. Hij is heel rustig en hij kan elke tegenslag overwinnen. Phileas Fogg heeft een baard en een snor en gedraagt zich altijd als een echte heer. Hij heeft ook altijd een hoedje op.
Phileas Fogg speelde vaak het Whistspel samen met de leden van de Reformclub. Maar onderweg speelde hij het spel ook met andere reizigers. Andere hoofdpersonen in het boek zijn: Passepartout, Fix en Aouda. Passepartout kan niet zo heel goed zijn geduld bewaren, maar hij is nergens bang voor. Hij heeft een klein sikje op zijn kin en draagt ook altijd een hoedje. Fix is de detective ( inspecteur ) van de politie en draagt een monocle, dat is een rond brilletje van 1 glas aan een ketting. Hij draagt ook altijd een bolhoedje. Fix is volhardend om zijn taak uit te voeren en om Phileas Fogg te arresteren. Tenslotte mevrouw Aouda, zij is ook heel rustig net zoals meneer Fogg. Ze treed in het boek niet op de voorgrond.
Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. Dat kon je onder andere zien aan de kleding van de mensen op de plaatjes in het boek en het feit dat ze niet per vliegtuig reizen, maar per stoomboot en zeilboot. De eerste stoomboot (De Clermont) maakte in 1807 zijn eerste reis. Dus het verhaal speelt zich af in ieder geval na 1807.
Wat betreft de stijl van het boek: het boek heeft vrij lange zinnen en er zit moeilijk taalgebruik in. In het begin van het boek, kwam ik veel woorden tegen die ik niet begreep. Toen ik verder ging lezen snapte ik de woorden beter. Er zitten wel woorden in die we nu niet meer gebruiken zoals bijvoorbeeld sterling en mijl. De namen die worden gebruikte in het boek, zijn allemaal buitenlands en moeilijk om te lezen. De hoofdstukken worden aangegeven door Romeinse cijfers. Er staan ook plaatjes in het boek. Het boek heeft 224 pagina’s en 32 hoofdstukken.
Ik heb het boek gelezen en vond het een fantastisch boek. Mensen die mijn boekpromotie lezen: ga het ook lezen als je dat nog niet hebt gedaan. In het verhaal zit actie, spanning en soms hier en daar een stukje romantiek. Phileas Fogg blijft altijd erg kalm en hij geeft het niet op.
De eerste 50 bladzijde van het boek zijn niet zo spannend, maar daarna wordt het erg leuk.
Het is een mooi boek omdat Phileas Fogg allemaal voertuigen gebruikt waardoor je er wel zeker van bent dat hij het redt. En net als je dát denkt komt er een hindernis. Ik vind het leuk dat er veel hindernissen in zitten.
Het einde is trouwens ook verrassend, daar zit humor in. Dit heeft te maken met tijdsverschil, maar meer verklap ik niet.
Chloé Veurink, oktober 2005